Melancolia

Mircea Cărtărescu, Melancolia. Noveller. Oversat af Jacob Jonia. Omslag Håkan Liljemärker. 12. oktober 2023. Vejl. pris 299,95 kr.

En femårig dreng er alene tilbage i lejligheden da hans mor er gået i byen for at købe ind. Han udforsker først alle værelserne, dernæst den nærliggende gummifabrik og til sidst det store indkøbscenter hvorfra han har levende erindringer. Men kommer moren nogensinde tilbage?

Marcel er otte år og lever i en form for symbiose med sin elskede lillesøster Isabel i en verden hvor ”mor” og ”far” blot er flygtige skygger. Da Isabel bliver syg, er Marcel parat til at se sin frygt i øjnene og ofre alt for at frelse hende.

Ivan er femten og verdens ensomste væsen, som han selv siger. I et skab opbevarer han de huder han gennem årene har måttet skifte under opvæksten. Da han møder Dora, forelsker han sig i hende og spekulerer på om også kvinder skifter hud.

Fortællingerne bevæger sig ubesværet mellem sporvognsstoppesteder, tomme biografsale og triste skoler og engle, ræve, svævende statuer og enorme chokoladeinsekter, allestedsnærværende er ensomheden som et eksistensvilkår.

Han havde ønsket sig at være pige bare en dag eller et år for at kunne betragte tingene fra den anden side og derefter forene de to perspektiver til ét, som synet hos en engel eller en oplyst. Hvordan ville verden se ud, hvis den ikke blev betragtet af en kvinde eller en mand, men af et menneske befriet for kønnets tyranni? Han ville gerne have været mere end som så, en kvinde-mande-oldinge-barne-foster-døende, der levede et illusorisk totalliv under den negleagtige måne, ensomhedens evindeligt sultne stjerne.