Pakket. En familie

Monika Helfer, Pakket. En familie. Roman, 144 sider. Oversat fra tysk af Dorthe Seifert. Omslag Håkan Liljemärker. 12. maj 2022. Vejl. pris 199,95 kr.

Maria og Josef Moosbrugger bor med deres fire børn ind mod bjergsiden, fjernt fra de andre. De er outsidere, fattige, pakket.

Da første verdenskrig bryder ud, bliver Josef indkaldt, og Maria og børnene er ladt tilbage og helt afhængige af borgmesterens beskyttelse. Maria bliver gravid, og rygterne begynder nu at svirre, for Josef har kun været hjemme på orlov et par gange, og hvad var der egentlig med den flotte mand fra Hannover der besøgte Maria?

En roman om at være marginaliseret i samfundet, om at være enlig kvinde, om overlevelse, men også om livsglæde og sammenhold mellem børnene og deres mor.

Romanen er baseret på Monika Helfers egen familiehistorie og diskuterer erindring, hvordan man husker, og hvordan man fortæller det erindrede videre.

Vejen var ujævn, den fine, jævne belægning begyndte først efter at de havde passeret to landsbyer. Borgmesteren rejste sig kort fra bukken, lod tøjlerne klaske mod den lyse hests ryg, satte sig straks ned igen og kom nærmest tilfældigt til at sidde endnu tættere på Maria. Det havde hun regnet med. Sådan ville det være både på vej ud og hjem. Indimellem ville han bøje sig over hende fordi der var et eller andet han skulle kontrollere, sådan at han igen og igen kunne strejfe hende uden at man umiddelbart kunne se om det var med vilje.